Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ψηφιακά Παιχνίδια

Μια νέα πραγματικότητα έχει ενταχθεί στη ζωή μας την τελευταία 15ετια, τα ψηφιακά παιχνίδια. Συμφωνα με έρευνες , τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν ένα καινούριο κλάδο στον οποίο διακυδεύονται τεράστια οικονομικά οφέλη και μεγαλοεθνικές.
  • Τι οδήγησε όμως σε αυτήν την διαδεδομένη χρήση τους και εξέλιξή τους;
  • Για ποιό λόγο παίζουμε τα παιχνίδια αυτα;
  • Τι οδηγεί τους gamers στις ατέλειωτες ώρες αποχαύνωσης και υπερβολικής χρήσης;
  • Ποιες οι συνέπεις της υπερβολικής χρήσης
  • θεραπεία;;;;;

Υπάρχουν 2 πλευρές που βοήθησαν στη διάδοση, αυτή των καταναλωτών φυσικά αλλά και των παραγωγών.
Τεράστια χρηματικά ποσά δίνονται απο τις βιομηχανίες παιχνιδιών σε διαφημιστικές εταιρείες για την προώθηση των διάφορων εμπορευμάτων τους. Η διαφήμιση μπορεί να γίνει είτε μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, σε διάφορα περιοδικά. Άλλος τρόπος είναι μέσω ειδικών εκπομπών που στην ουσία παρουσιάζουν καινούρια παιχνίδια,τα πλεονεκτήματά τους, το gameplay με διάφορα στιγμιότυπα κτλ.
Με λίγα λόγια πέτυχαν οι μεγαλοεθνικές να κάνουν ένα τέτοιο promosiont που το να είσαι gamer έγινε μόδα.
Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος στη χρήση ψηφιακών παιχνιδιών βαραίνει τους ίδιους τους χρήστες.
Έχει βρεθεί πως ο μέσος gamer παίζει καθημερινά 4-5 ώρες τη μέρα. Βέβαια το <ωράριο> ποικίλει και μπορεί να φτάσει στις 10 ώρες τη μέρα και σε ορισμένες (σπάνιες ) περιπτώσεις τις 30 ώρες. Χαρακτηριστικό το περιστατικό κορεάτη gamer ,και πρόσφατα ενός κοριτσιού απο την κίνα, που ύστερα από υπερβολικές ώρες e-gaming ,επηλθε εξάντληση, σωματική αμέλεια και αιφνίδιος θάνατος.
Έχει βρεθεί πως η εξάρτηση που προκαλούν τα ψηφιακά παιχνίδια οφείλονται σε μια ούσια που εκρίνεται στον εγκέφαλο μας την ντοπαμίνη. Η ουσία αυτή όταν εκρίνεται δημιουργεί την αίσθηση της ικανοποίησης και προκαλεί το κίνητρο ώστε να επαναληφθεί μια πράξη που μας ευχαριστεί.
Πέραν όμως της νευροανατομικής αιτίας, μεγαλύτερη βάση πρέπει να δοθεί στα ψυχολογικά αίτια.
Σε ότι αφορά το ευσυνείδητο ,λόγοι που οδηγούν στα ψηφιακά παιχνίδια είναι αρκετοί.
  • παρέχουν ένα όμορφο, και από κάποια άποψη καλλιτεχνικό περιβάλλον. Το τι έχουν καταφέρει οι προγραμματιστές και οι designers από άποψη γραφικών δεν περιγράφεται. Στην ουσία έχουμε έναν άλλον κόσμο μπροστά απο την οθόνη μας, αρκετά δελεαστικό από οπτικής άποψης
  • Στη συνέχεια μη ξεχνάμε πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι κάτι καινούριο στην ανθρωπότητα,και κάθε τι καινούριο ,πάντα τραβάει.Όπως προανέφερα , ορισμένα πράγματα έγιναν μόδα,όπως το πασίγνωστο παιχνίδι :WOW με 20.000.000 gamers.
  • Για ορισμένους ,είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους,ανταλλαγής απόψεων,ιδεών, και γενικά ένας τρόπος να έρθουν σε επαφή με άλλους
  • Τέλος ,τα ψηφιακά παιχνίδια δεν παύουν να ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία παιχνιδιών,με αποτέλεσμα να προσφέρουν διασκέδαση

Υποσυνείδητα, άλλοι λόγοι μας ωθούν σε αυτήν τη κατηγορία παιχνιδιών:
  • Τα games παρουσιάζουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: Την προσήλωση. Όλοι οι παίχτες προκειμένου να παίξουν ένα παιχνίδι ,και να επιτύχουν οφείλουν να δώσουν το 100% της προσοχής τους σε αυτό που κάνουν(και ο gamer πετυχαίνει αυτήν την απόλυτη συγκέντρωση ασυνείδητα,συνοδευόμενη από ένα αίσθημα χαράς). Με αυτόν το μηχανισμό,πολύ απλά ορισμένοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα και από τα προβλήματά της. .Έτσι λοιπόν, ορισμένα άτομα βρίσκουν ένα καταφύγιο σε αυτό το είδος διασκέδασης,μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα πραγματικά προβλήματα της ζωης.
  • Στο ψυχολογικό προφίλ ορισμένων παιχτών περιλαμβάνεται η χαμηλή αυτοπεποίθηση.Προσπαθούν λοιπόν μέσα από τα παιχνίδια να αναδείξουν τις ικανότητες τους στο παίξιμο ώστε να αναγνωριστούν και να διακεκριθούν στους υπόλοιπους. Αυτή τη σημασία έχουν οι κατατάξεις και τα φορουμ.
  • Τέλος, το κυριότερο γνώρισμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι πως δημιουργούν ένα νέο κόσμο,ένα νέο περιβάλλον.Μέσα σε αυτό , ο καθένας μας μπόρει να πετύχει όλα αυτά που δεν μπορεί να πετύχει στην πραγματική ζωή. Τι μεγαλύτερη ικανοποίηση λοιπόν απο το να μπορείς να ικανοποιήσεις το ΚΑΘΕ σου όνειρο. Βέβαια υπάρχει μια μικρή παγίδα. Ικανοποιεις τα όνειρά σου σε έναν μη πραγματικό κόσμο....

Πολλές φορές γίνεται αναφορά στα μειονεκτήματα , μέσα από διάφορες εκπομπές, τα ΜΜΕ. Προσωπική άποψη μου είναι πως το κάθε τι στη ζωή παρουσιάζει μειονεκτήματα και προτερήματα.Στα μειονεκτήματα λοιπόν μπορούμε να αναφέρουμε τα εξείς:
  • Πολλά video games έχουν κατηγορηθεί για υπέρμετρη προβολή βίας,με άμεσο αντίκρισμα στην ψυχοσύνθεση των gamers ,με αποτέλεσμα τη δημιουργία βίαιων ,εριστικων χαρακτήρων. Έρευνες πάνω στον τομές δυστυχώς έχουν αποδείξει τα ανωτέρο. Φυσικά ,αυτό δε σημαίνει πως επηρεάζονται όλοι, αλλα σίγουρα κάποια άτομα με αδύναμη προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση,ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
  • Άλλο μειόνεκτημα είναι ο τρόπος επικοινωνίας. Τα άτομα που επιλέγουν να συναναστραφούν με άλλους,μέσω των games ,συνήθως είναι κλειστά άτομα, ακοινώνητα,μοναχικά. Χάρη λοιπόν σε αυτή την <εναλλακτική> μέθοδο επικοινωνίας, επαναπαύονται , και δεν επιδιώκουν πλέον συναναστροφες με ανθρώπους στο πραγματικό κόσμο
  • Τέλος , λόγω της εξάρτησης, και του εθισμού που προκαλούν, όπως προανέφερα, υπάρχουν ορισμένοι που περνούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στις παιχνιδομηχανές τους. Αποτέλεσμα ,όταν κάποιος <παίζει> πάνω απο 12 ώρες τη μέρα, κοιμάται τις 8, κατανοούμε πως επέρχεται το ερώτημα σε ποιόν ΄κοσμο πραγματικά ζει....στον πραγματικό ή τον ψεύτικο και με ότι αυτό συνεπάγεται...( μη φυσιολογική κοινωνική ζωή, μη φυσιολογική ερωτική ζωή, προβλήματα στη δουλειά κτλ)
Στα πλεονεκτήματα εκτος της τυπικής διασκέδασης μπορούμε να αναφέρουμε τα εξείς:
  • Έρευνες έχουν δείξει πως άτομα που παίζουν action games έχουν αυξημένα επίπεδα προσοχής, εγρύγορσης,παρατηρητικότητας και περιφερικής όρασης σε σχέση με το μέσο πληθυσμό
  • Τα παιχνίδια στρατηγικής αναγκάζουν το μυαλό συνέχεια να λειτουργεί (παρά την λαθεμένη εντύπωση της παθητικής σκέψης που αναλογεί στους gamers) με αποτέλεσμα όξυνση της σκέψης, αύξηση ταχύτητας σκέψης.
  • Σε ορισμένα παιχνίδια ,η χρήση του τηλεχειριστηρίου μπορεί να είναι πολύπλοκη,να απαιτούνται λεπτές κινήσεις.(racing). Έχει αποδειχθεί πως άτομα που ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη κατηγορία, είχαν μεγαλύτερη δεξιοτεχνία με τα χέρια τους συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό

Ψηφιακά Παιχνίδια-----> Ένα μέσο με το οποίο μπορουμε να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας . Οπως κάθε υπερβολή στη ζωή όμως έχει τα αρνητικά του, έτσι και εδώ η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Θεραπεία για την εξάρτηση των ψηφιακών παιχνιδιών εγκειται στην αναζήτηση ψυχιατρικής βοήθειας, επίλυση προβλημάτων στην πραγματική ζωή,(αυτο)ψυχανάλυση, ύπαρξη σωστού οικογενειακού περιβάλλοντος και κατάλληλης υποστήριξης

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Πλήξη


    Η  πλήξη μπορεί να οριστεί ως εκείνη η ψυχολογική κατάσταση κατά την οποια παρατηρείται αναστολή τις πρόθεσης και ενδιαφέροντος για κάποιες η οποιεσδήποτε ενέργειες,επίπονη αδιαφορία ,απογοήτευση από μια πραγματικότητα όπου αντιλαμβανόμαστε ως ανούσια.Παρατηρούνται 2 ειδών πλήξης:

  1.    Της φυσιολογικής η οποια οφείλεται κύριος σε εξωτερικά ερεθίσματα και άρετε βραχυπρόθεσμα με κάποιες αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
  2.    Υπάρχει ωστόσο και η παθολογική πλήξη η οποια παρουσιάζει μακροπρόθεσμη πορεία,πηγάζει κύριος από εσωτερικά ερεθίσματα και σκέψεις ,και της οποιας η αντιμετώπιση είναι δυσκολότερη.

     Η πρώτη , η φυσιολογική πλήξη ,είναι ένα συναίσθημα, που έχουν νιώσει όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ στη ζωή τους.Από που πηγάζει όμως? Ποιος ο σκοπός αυτού του δυσάρεστου συναισθήματος?Που αποσκοπεί? Η απάντηση απλή. Χάρη σε αυτή ο άνθρωπος κατάφερε και επικράτησε στον πλανήτη γη και καταφέρνει να εξερευνήσει το διάστημα. Η πλήξη είναι η συνειδητή κινητήριος δύναμη τις εξέλιξης . Χάρι σε αυτή ο άνθρωπος ,από την προϊστορία ακόμα, επιδίωκε την συγκίνηση τις εξερεύνησης, τον θαυμασμό που προκαλούν νέα πράγματα και νέες ανακαλύψεις προκειμενου να μην νιώσει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα τις πλήξης.

      Ξεφεύγοντας από την προϊστορία ,και ερχόμενοι στη δικια μας εποχή, η βαρεμάρα συνεισφέρει στο να μπορεί ο άνθρωπος να ξεφεύγει από αυτόν το φαύλο κύκλο της καθημερινής επαναληπτικότητας.Πρωινό ξύπνημα,δουλειά, καφέ,σπίτι,ύπνο και ούτω καθεξής. Το ανθρώπινο είδος δεν είναι ένα robot ρυθμισμένο για αυτόματες επαναληπτικές κινήσεις. Έχει ανάγκη από δημιουργία , εξερεύνηση,ψυχαγωγία που συμβάλει στην ψυχική και συνολική μας υγεία, ανακάλυψη πραγμάτων που θα του βελτιώσουν βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα τι ζωή. Και η πλήξη είναι το συναίσθημα εκείνο το οποιο μας βοηθάει να μην καταντήσουμε ρομποτάκια.

      Βεβαια από μας εξαρτάται αν αυτό το συναίσθημα το αξιοποιούμε σωστά προς όφελος μας, και σαν απάντηση κάνουμε δημιουργικά ,παραγωγικά πράγματα.Φυσικά και η ψυχαγωγία είναι είναι ουσιώδης και οφείλουμε να την επιδιώκουμε αρκεί να έχουμε metro για αυτήν και να μπορούμε σαν οντότητες να κρατάμε μια ισορροπία σε όλους τους τομείς τις ζωής μας.Οποιαδήποτε υπερβολή ως απάντηση σε αυτό το συναίσθημα,δυστυχώς μονο κακό κάνει,, με αποτέλεσμα να χάνει το συναίσθημα τις βαρεμάρας την ουσιαστική τις αξια και ρολο.

   Το δεύτερος είδος ,είναι η παθολογική. Δεν πηγάζει τόσο από εξωγενείς παράγοντες όπως επαναληπτικότητα καταστάσεων στη ζωή και μονοτονία ,αλλα κύριος από ενδογενείς παράγοντες,σκέψεις, ιδιοσυγκρασία του ατόμου, υποσυνείδητες καταστάσεις. Συνήθως εντοπίζεται σε άτομα τα οποια θεωρούν πως τα πάντα είναι μάταια και ανούσια.Άτομα τα οποια συνήθως χαρακτηρίζονται από αυξημένο IQ και πάσχουν από διαφορες ψυχολογικές νόσους όπως δυσθυμία,κατάθλιψη. Λύσεις σε αυτού του είδους την πλήξη,δεν επαρκούν απλές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, ταξίδια,νέες γνωριμίες κτλ. Ψυχολογική υποστήριξη σίγουρα βελτιώνει την κατάσταση και μερικές φορες ο συνδυασμός με φαρμακευτική αντιμετώπιση δίνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πλήξη--->Ένα από τα ισχυρότερα,και παλαιότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Αν χρησιμοποιηθεί και σωστά,μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις ,σκέψεις,ιδέες και στόχους. Αλλιώς μπορεί εύκολα να σε οδηγήσει στην απομόνωση,αδράνεια και στη στέρηση τον απολαύσεων τις ζωής

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Μοναξιά

Μοναξιά είναι το αίσθημα εκείνο κατά το οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται κενοί και απομονωμένοι.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η μοναξιά και το να είσαι μόνος μπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν πολύ σαν έννοιες ,αλλά δεν είναι ταυτόσημες.

Το να είσαι μόνος και να μην "συναναστρέφεσαι" με άλλους ανθρώπους είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να υπάρχει στην ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου και να ατο επιδιώκει για δικούς του προσωπικούς λόγους. Η κατάσταση αυτή προσφέρει ικανοποίηση σε τέτοια άτομα. Ωστόσο, η μοναξιά είναι κάτι διαφορετικό. Η μοναξιά πάντα έχει αρνητική έννοια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αυξάνεται ραγδιαία τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες .

Από τι όμως προκαλείται; Αισθάνονταν τόση μοναξιά οι άνθρωποι στο παρελθόν; Είναι γεγονός πως μέσα από την ιστορία οι άνθρωποι εξελίχθηκαν, άλλαξαν νοοτροπίες, συμπεριφορές, πέρασαν από διάφορα κινήματα όπως το φεμινιστικό (τι σχέση μπορεί να έχει το φεμινιστικό?μεγάλη...) άλλαξαν τρόπο σκέψης, καλός η κακός έγιναν εξυπνότεροι.....

Προσωπικά η μοναξιά για μένα έχει 3 κατηγορίες. Μπορεί να σχετίζεται με:
A)την έλλειψη φίλων
Β)την έλλειψη συντρόφου
Γ)την εσωτερική μοναξιά

Στην πρώτη κατηγορία η μοναξιά οφείλεται στην ιδιοτελή φύση του ανθρώπου καθώς και στην έλλειψη διδαχής αξιών ( για παράδειγμα της φιλίας). Είναι γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι αγαπούν πάνω από όλους τους εαυτούς τους, αλλά με μια μικρή διαφορα:
Υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι κοιτάνε ΜΟΝΟ το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι κοιτάνε φυσικά την προσωπική τους ευχαρίστηση ΑΛΛΑ με σεβασμό ΠΑΝΤΑ προς τον συνάνθρωπο.

Στην σημερινή εποχή όλοι τείνουμε να γίνουμε άνθρωποι της πρώτης κατηγορίας. Και να μην ανήκετε εκεί, θα μπείτε αν θέλετε να επιβιώσετε. Εξαιτίας της ιδιοτέλειας, της έλλειψης σεβασμού στον συνάνθρωπο, του υλισμού της εποχής και της φθοράς των αξιών ο άνθρωπος απομονώνεται.

Στην δεύτερη κατηγορία γίνεται αναφορά στην έλλειψη συντρόφου. Αυτή η ωραία ψευδαίσθηση στην οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Διανύουμε μια εποχή που οι άνθρωποι παύουν να πιστεύουν στο ρομαντισμό. Θεοποιούν την σεξουαλική πράξη αυτή καθ' αυτή μονο και αφήνουν πίσω άλλες αξίες όπως συντροφικότητα, σεβασμό, ειλικρίνεια, ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του συντρόφου τους.

Δυστυχώς με το sex μόνο ο άνθρωπος δεν νιώθει πλήρης. Νιώθει ένα κενό, πως δεν έχει γνωρίσει άτομα να τον καταλαβαίνουν, να τον νοιάζονται πραγματικά. Τι συνετέλεσε σε αυτή την αλλαγή; Τι άλλαξε στις σχέσεις των ανθρώπων; Λίγο η κακή συμπεριφορά των ανδρών προς τις γυναίκες στο παρελθόν, λίγο το γεγονός ότι οι γυναίκες σήμερα έχουν φτάσει στο άλλο άκρο και πάλι ο υλισμός της εποχής και η φθορά της αξίας της οικογένειας. Είναι σαφές πως όταν ένα παιδί δει τους ΓΟΝΕΙΣ του να παίρνουν διαζύγιο, δεν θα του είναι τόσο δύσκολο να το κάνει και το ίδιο αργότερα. Οι γυναίκες πάλι εκεί που έπρεπε να διεκδικήσουν πέντε πράγματα από τους άνδρες 10 χρονια πριν, διεκδίκησαν 10 με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στους άνδρες αλλά και στον εαυτό τους. Πολλές γυναίκες τις μέσης ηλικίας είναι χωρισμένες με παιδιά. Αναγκάζονται να μεγαλώσουν μόνες τους ένα παιδί, άθλος κατά εμέ, και πάλι δεν το κάνουν σωστά, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ύπαρξη του πατρικού και μητρικού προτύπου.

Τελευταία περίπτωση είναι η εσωτερική μοναξιά. Ορισμένοι θεωρούν πως οφείλεται σε χαμηλή αυτοπεποίθηση, άλλοι σε καταστάσεις που σημάδεψαν κάποιον κατά την παιδική ηλικία. Φυσικά είναι υποσυνείδητες καταστάσεις και σκέψεις του καθενός που οδηγούν σε αυτήν τη μορφή. Σε αυτήν την περίπτωση,που είναι και η χειρότερη μορφή μοναξιάς αφού ούτε νέα άτομα ,ούτε νέες σχέσεις μπορούν να το απαλύνουν. Είναι θέμα του καθενός του πως μπορεί να το ξεπεράσει αυτό. Δεν είναι εύκολο. Πολλοί συστήνουν αναζήτηση βοηθειας αφού είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ίσως αυτή η μοναξιά ξεπερνιέται ύστερα από καλή γνώση και <> με τον εαυτό μας.

  • Μοναξιά, Η μεγαλύτερη μάστιγα του 21ου αιώνα. Όλοι την έχουν νιώσει,άλλοι λίγο άλλοι πολλοί. Δυστυχώς όμως,στην τελική, όλοι μας μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας πεθαίνουμε και τίποτα δεν το αλλάζει αυτό

Σχέση και καταπίεση Ή μόνος και ελεύθερος


Ενα διαχρονικό ερώτημα που σίγουρα έχουν σκεφτεί πολλοί.Είναι γεγονός πως η νοοτροπίες των ανθρώπων αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με τη φάση της ζωής αλλα και ανάλογα με τη δεκαετία που ζει κανεις.Παρατηρώντας κανεις γύρω του βλέπουμε πως υπάρχει μια τάση προς το: μονος και ελεύθερος.
Τα πάντα είναι μια ζυγαριά. Έτσι και εδώ ο κάθε άνθρωπος έρχεται να αποφασίσει τα υπέρ ,τα κατά και αναλόγως αποφασίζει.

  • Ας πάρουμε την πρώτη περίπτωση. Σχέση και καταπίεση.Δυστυχώς 2 έννοιες που λίγο ή πολύ συνυπάρχουν. Όταν 2 άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν μια σχέση(με την έννοια τις λέξης και όχι χρησιμοποιώντας τον δήθεν ορισμό:ελεύθερη σχέση,πράγμα αντιφατικό,) επειδή ακριβώς έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης, αρχές,αξίες, συμπεριφορά ,καταπίεση θα υπάρχει.Είναι διαφορετικά ονομαζόμενο ως συμβιβασμός. δηλαδή πράγματα που δε μαρεσούν να κάνω η να μην κάνω, αλλα επειδή έχω μια σχέση και οφείλω να σκέφτομαι και τον σύντροφο μου, πρέπει να τα κάνω...
  • Υπάρχει λόγος να μπεις σε αυτή τι διαδικασία. Υπάρχει λόγος να ρισκάρεις,αφού και να δεχθείς να συμβιβαστείς και να καταπιεστείς, κανένας δεν σου εγγυάται πως όλα θα πάνε καλά, η πως τουλάχιστον ο άλλος θα εκτιμήσει τις κινήσεις σου και θα σου φερθεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ με σεβασμό και ειλικρίνεια.Μήπως δηλαδή όλα είναι μια ψευδαίσθηση?Μήπως και μέσα στη σχέση πάλι μονος σου είσαι στην ουσία? Ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο καθένας ξεχωριστά. Αν ισχύει αυτό για ποιο λόγο να μπούμε σε αυτή τι διαδικασία τις σχέσης? Ίσως επειδή μας προσφέρει μια ωραία ψευδαίσθηση που μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στη ζωή. Και όταν τελειώσει η σχέση για τον A,b λόγο, κατανοούμε που πατάμε.Αλλα μη φοβάστε. Τέτοια είναι η ανθρώπινη ψυχή που ξέρει να επιβιώνει. Ξαναδημιουργούμε μια ωραία ψευδαίσθηση στην επομενη σχέση,και ούτω καθεξής.
  • Άλλοι λόγοι για σχέση? Σίγουρα το σεξουαλικό κομμάτι. Μια ενστικτώδης ανάγκη ικανοποίησης ενός αρχέγονου ενστίκτου. Μα δε θα μπεις στη διαδικασία τις σχέσης μονο για αυτό. Δόξα το Θεό, σήμερα το sex είναι κάτι που βρίσκεις άφθονο στη σημερινή κοινωνία.
  • Έναν τελευταίο λόγο που μπορώ να σκεφτώ εκτος του σεξουαλικού,και τις συντροφικότητας ίσως είναι και πως πλέον το έτερον ήμισην, είναι ένας καλός φίλος. Καλός η κακός ακούς πολλούς που λένε το κλασσικό: Δεν υπάρχει φιλία στις μέρες μας. Προσωπικά σύμφωνο. Επειδή λοιπόν ζούμε σε μια εποχή που ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται ΜΟΝΑΧΑ(τονίζω το μοναχα) τον εαυτό του και δεν σέβεται τους γύρω τους, πολλοί συνειδητοποιούν ακόμα περισσότερο τη μοναξιά τους και μη μπορώντας να βρούνε φίλους,βρίσκουνε ένα αμόρε που σαφώς ποιο πολύ θα ενδιαφερθεί παρα οι άλλοι.
  • Πάμε στο δεύτερη περίπτωση περίπτωση.Μονος και ελεύθερος. Από πολλούς θεωρείται η καλύτερη λύση,για αυτό και το μεγαλύτερο ποσοστό το κάνει κιόλας. Αλλα όπως και στην προηγουμενη περίπτωση και εδώ έχουμε τα αρνητικά μας.Πριν αναφέρθηκα σε μια λέξη,ψευδαισθήσεις. Ελπίζω να μην έδωσα λάθος εντυπώσεις, αλλα όταν αναφερόμουνα σε αυτή τι λέξη, καθόλου αρνητική έννοια δεν τις έδινα. Οι ψευδαισθήσεις είναι κάτι το υπέροχο.Είναι το αλατοπίπερο, η ζάχαρη ,τα μπαχαρικά τις ζωής. Είναι αυτή που την ομορφαίνει και την κάνει τόσο υπεροχη,για ορισμένους.
  • Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ψευδαισθήσεις ,και μια από αυτές είναι το ότι έχεις έναν σύντροφο,που σε <αγαπάει>,σε νοιάζεται ,σε καταλαβαίνει, σε σέβεται, θα γεμίσει υπέροχα τι ζωή σου.Αυτοί που "επιλέγουν" την οδό:μόνος και ελεύθερος, δυστυχώς δεν βιώνουν αυτά τα αισθήματα(που υπάρχουν λόγο αυτής τις υπεροχης ψευδαισθήσεις). Ζουν σε ένα κενό,σε μια ανυπόφορη επαναληπτικότητα, θλίψη,βιώνουν τι μοναξιά,επειδή δεν έχουν κάτι να το καλύψει.
  • Σχέση και καταπίεση Ή μόνος και ελεύθερος. Προσωπικά μου αρέσουν οι ψευδαισθήσεις,και προσωπικά "θλίβομαι" για αυτούς που συνειδητοποιούν την ύπαρξη τους

Αγαπη

Αγάπη .... .Ίσως το πολυπλοκότερο και ανώτερο συναίσθημα στην ανθρωπότητα. Αγάπη κατά κύριο λόγο έχει να κάνει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Ο καθένας μπορεί να αγαπάει με τον δικό του τρόπο,συνεπώς είναι κάτι υποκειμενικό(βεβαια αρκεί να μην γίνεται κατάχρηση του ορου του,εκεί που δεν πρέπει από ορισμένους επιτήδειους....)

Προσωπικά ,για μένα αγάπη είναι κάτι το πολυπαραγοντικό.Υπάρχουν πολλών ειδών αγάπης. Η μητρική, η αδελφική,φιλική (αν και δυσεύρετη) αγάπη, ερωτική.

Να λοιπόν ένα παράδειγμα του "πολυπαραγοντισμού" του. Ακόμα και έτσι όμως αποτελείται από συστατικά που κάθε είδος δεν πρέπει να παραλείπει.

Αγάπη (για μένα) είναι : Διάλογος, συμπόνοια,συμπαράσταση, το να νοιάζεσαι για τον άλλον, σεβασμός,συμπάθεια, (αυτό)θυσία,ειλικρίνεια,"ντοβροτιτα", ενδιαφέρον,καρδια αλλα και λογική

Όπως κατανοείτε,αγάπη δεν είναι ένα συναίσθημα μόνο του, αλλα ένα σύνολο ευγενών συναισθημάτων. Πολλοί κάνουν το λάθος και αισθάνονται ένα μέρος της και αυτόματα νομίζουν πως αγαπούν.

Άλλοι πάλι(αυτό συμβαίνει στην αγάπη ενός συντρόφου,ερωτικού) μπερδεύουν την αγάπη με τον ερωτα, το πάθος, τον ενθουσιασμό.

Άλλο αγάπη,και άλλο έρωτας. Σε μια σχέση υπάρχει αρχικά ο ερωτας( όχι σε όλους, πολλοί τον μπερδεύουν με ενθουσιασμό...). Ο ερωτας(η ενθουσιασμός) δίνει τι θέση του με την πάροδο του χρόνου σε ένα από τα δύο συναισθήματα είτε στη βαρεμάρα-συνήθεια, είτε στην αγάπη. .Πολλοί λένε πως και στα δύο.

Αγάπη είναι ένας συνδυασμός λογικής και καρδιας. Δεν είναι απλό ένα συναίσθημα . Δεν είναι πάθος. Είναι κάτι που έρχεται με τον καιρό,ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ τον άλλον πρώτα.Αφού δεις ποια τα ελαττώματα του και ποια τα προτερήματα του.

Αγάπη δεν είναι ανιδιοτέλεια. Για τον απλούστατο λόγο πως ανιδιοτέλεια δεν υφίσταται στην ανθρώπινη ψυχή. Αγάπη είναι μια κατάσταση δούναι και λαβείν. Προσφέρεις στον σύντροφο σου αλλα περιμένεις και πράγματα κιόλας.

Είναι γεγονός πως η αγάπη είναι ένα από τα ανώτερα,πολυπλοκότερα συναισθήματα.Πολλοί είναι δυνατόν να μην νιώσουν αγάπη στη ζωή τους και ούτε να είναι ικανοί να δώσουν.

Προσωπικά, έχω βάλει στόχο στη ζωή μου να αγαπήσω και να αγαπηθώ. Αν δεν αξίζει ένα τέτοιο κίνητρο ζωής, ε μετά τι αξίζει?

 



Blogger Theme distributed by FREE Templates 4U