Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία

Έως και 50% αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής όσων έχουν στη ζωή τους καλούς φίλους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία αναδεικνύει τη σημασία των κοινωνικών σχέσεων για την υγεία, την ευημερία και γενικά τη διάρκεια ζωής. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη φίλων ισοδυναμεί με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ παρέχει σχεδόν διπλάσια ωφέλεια σε σχέση με την φυσική άσκηση.

Ωστόσο, η ύπαρξη λίγων μόνο φίλων ισοδυναμεί με το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την μέρα ή με το να είναι αλκοολικός.Σύμφωνα με την μελέτη, η απώλεια της κοινωνικής στήριξης από τους φίλους μειώνει το προσδόκιμο ζωής πολύ περισσότερο από το να είναι κανείς παχύσαρκος ή να μην ασκείται σωματικά.

Η έρευνα συμπέρανε ότι σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από το φύλο, το κοινωνικο-οικονομικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο, οι άνθρωποι με φίλους είναι μιάμιση φορά πιο πιθανό να είναι ζωντανοί σε σχέση με τους μοναχικούς ανθρώπους χωρίς φίλους γύρω τους.Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό PloS Medicine και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα, υπό την ψυχολόγο Τζούλιαν Χολτ-Λούντσταντ. Οι επιστήμονες ανέλυσαν 148 προηγούμενες μελέτες, αναφορικά με τη σχέση των κοινωνικών επαφών με τη θνησιμότητα, οι οποίες περιλάμβαναν περίπου 310.000 άτομα από όλο τον κόσμο για μια περίοδο επτά ετών.

Οι συντάκτες της έρευνας ότι με το να νοιάζεται κανείς για τους φίλους του, νοιάζεται περισσότερο και για τον εαυτό του και εκτίθεται σε λιγότερους κινδύνους για την υγεία του. Ακόμα, προειδοποιούν ότι στο σύγχρονο κόσμο τα κοινωνικά δίκτυα φθίνουν, καθώς οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην καριέρα ή την οικογένειά τους.«Οι κοινωνικές σχέσεις πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά όσον αφορά την μείωση του κινδύνου θνησιμότητας», τόνισε η Tζούλιαν Χολτ-Λούντσταντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή Τίμοθι Σμιθ «η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι μόνο επωφελής ψυχολογικά, αλλά ωφελεί άμεσα την φυσική υγεία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 



Blogger Theme distributed by FREE Templates 4U