Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Πλήξη


    Η  πλήξη μπορεί να οριστεί ως εκείνη η ψυχολογική κατάσταση κατά την οποια παρατηρείται αναστολή τις πρόθεσης και ενδιαφέροντος για κάποιες η οποιεσδήποτε ενέργειες,επίπονη αδιαφορία ,απογοήτευση από μια πραγματικότητα όπου αντιλαμβανόμαστε ως ανούσια.Παρατηρούνται 2 ειδών πλήξης:

  1.    Της φυσιολογικής η οποια οφείλεται κύριος σε εξωτερικά ερεθίσματα και άρετε βραχυπρόθεσμα με κάποιες αλλαγές στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
  2.    Υπάρχει ωστόσο και η παθολογική πλήξη η οποια παρουσιάζει μακροπρόθεσμη πορεία,πηγάζει κύριος από εσωτερικά ερεθίσματα και σκέψεις ,και της οποιας η αντιμετώπιση είναι δυσκολότερη.

     Η πρώτη , η φυσιολογική πλήξη ,είναι ένα συναίσθημα, που έχουν νιώσει όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ στη ζωή τους.Από που πηγάζει όμως? Ποιος ο σκοπός αυτού του δυσάρεστου συναισθήματος?Που αποσκοπεί? Η απάντηση απλή. Χάρη σε αυτή ο άνθρωπος κατάφερε και επικράτησε στον πλανήτη γη και καταφέρνει να εξερευνήσει το διάστημα. Η πλήξη είναι η συνειδητή κινητήριος δύναμη τις εξέλιξης . Χάρι σε αυτή ο άνθρωπος ,από την προϊστορία ακόμα, επιδίωκε την συγκίνηση τις εξερεύνησης, τον θαυμασμό που προκαλούν νέα πράγματα και νέες ανακαλύψεις προκειμενου να μην νιώσει αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα τις πλήξης.

      Ξεφεύγοντας από την προϊστορία ,και ερχόμενοι στη δικια μας εποχή, η βαρεμάρα συνεισφέρει στο να μπορεί ο άνθρωπος να ξεφεύγει από αυτόν το φαύλο κύκλο της καθημερινής επαναληπτικότητας.Πρωινό ξύπνημα,δουλειά, καφέ,σπίτι,ύπνο και ούτω καθεξής. Το ανθρώπινο είδος δεν είναι ένα robot ρυθμισμένο για αυτόματες επαναληπτικές κινήσεις. Έχει ανάγκη από δημιουργία , εξερεύνηση,ψυχαγωγία που συμβάλει στην ψυχική και συνολική μας υγεία, ανακάλυψη πραγμάτων που θα του βελτιώσουν βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα τι ζωή. Και η πλήξη είναι το συναίσθημα εκείνο το οποιο μας βοηθάει να μην καταντήσουμε ρομποτάκια.

      Βεβαια από μας εξαρτάται αν αυτό το συναίσθημα το αξιοποιούμε σωστά προς όφελος μας, και σαν απάντηση κάνουμε δημιουργικά ,παραγωγικά πράγματα.Φυσικά και η ψυχαγωγία είναι είναι ουσιώδης και οφείλουμε να την επιδιώκουμε αρκεί να έχουμε metro για αυτήν και να μπορούμε σαν οντότητες να κρατάμε μια ισορροπία σε όλους τους τομείς τις ζωής μας.Οποιαδήποτε υπερβολή ως απάντηση σε αυτό το συναίσθημα,δυστυχώς μονο κακό κάνει,, με αποτέλεσμα να χάνει το συναίσθημα τις βαρεμάρας την ουσιαστική τις αξια και ρολο.

   Το δεύτερος είδος ,είναι η παθολογική. Δεν πηγάζει τόσο από εξωγενείς παράγοντες όπως επαναληπτικότητα καταστάσεων στη ζωή και μονοτονία ,αλλα κύριος από ενδογενείς παράγοντες,σκέψεις, ιδιοσυγκρασία του ατόμου, υποσυνείδητες καταστάσεις. Συνήθως εντοπίζεται σε άτομα τα οποια θεωρούν πως τα πάντα είναι μάταια και ανούσια.Άτομα τα οποια συνήθως χαρακτηρίζονται από αυξημένο IQ και πάσχουν από διαφορες ψυχολογικές νόσους όπως δυσθυμία,κατάθλιψη. Λύσεις σε αυτού του είδους την πλήξη,δεν επαρκούν απλές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα, ταξίδια,νέες γνωριμίες κτλ. Ψυχολογική υποστήριξη σίγουρα βελτιώνει την κατάσταση και μερικές φορες ο συνδυασμός με φαρμακευτική αντιμετώπιση δίνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Πλήξη--->Ένα από τα ισχυρότερα,και παλαιότερα συναισθήματα του ανθρώπου. Αν χρησιμοποιηθεί και σωστά,μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις ,σκέψεις,ιδέες και στόχους. Αλλιώς μπορεί εύκολα να σε οδηγήσει στην απομόνωση,αδράνεια και στη στέρηση τον απολαύσεων τις ζωής

2 σχόλια:

  1. Σίγουρα πλήξη έχει νιώσει ο καθένας μας.Άλλωστε στην άρση αυτού του συναισθήματος στοχεύουν όλες οι πράξεις του ανθρώπου.
    Πιστεύω όμως ότι ο άνθρωπος σαν ον έχει το συναίσθημα του ανικανοποίητου, και οτιδήποτε και αν κάνει, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αισθάνεται πλήξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @virDGeo :

    Well, i thought it was just duration and not the unsatisfiable inner half which provokes that utter boredom, huh? At least that's what a username like yours supported earlier this afternoon... lol





    Ti eipe pali o Portogalos?


    (variemai na antigrapsw tis ypoloipes 1001001 anafores tou sthn "Plhksh" -- kala eipame... EGW den "variemai" -- mono "plhttw" ;-))





    "Paristamai ston eauto mou. Eimai o theatis tou. Oi aisthiseis mou pernoun den kserw apo poio vlemma mou san pragmata ekswterika. Plhttw apo mena se ola. Ta pragmata, ws kai mexri tis rizes twn mysthriwn tous, exoun to idio xrwma me thn plhksh mou."



    Bernardo Soares (Fernando Pessoa) - O livro do Desassossego



    "Eftasa se ekeino to shmeio opou h plhksh einai ena atomo, h ensarkwmenh mythoplasia ths symviwshs mou me ton eauto mou".



    Bernardo Soares (Fernando Pessoa) - O livro do Desassossego

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 



Blogger Theme distributed by FREE Templates 4U