Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Μοναξιά

Μοναξιά είναι το αίσθημα εκείνο κατά το οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται κενοί και απομονωμένοι.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως η μοναξιά και το να είσαι μόνος μπορεί να φαίνεται ότι μοιάζουν πολύ σαν έννοιες ,αλλά δεν είναι ταυτόσημες.

Το να είσαι μόνος και να μην "συναναστρέφεσαι" με άλλους ανθρώπους είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να υπάρχει στην ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου και να ατο επιδιώκει για δικούς του προσωπικούς λόγους. Η κατάσταση αυτή προσφέρει ικανοποίηση σε τέτοια άτομα. Ωστόσο, η μοναξιά είναι κάτι διαφορετικό. Η μοναξιά πάντα έχει αρνητική έννοια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αυξάνεται ραγδιαία τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες .

Από τι όμως προκαλείται; Αισθάνονταν τόση μοναξιά οι άνθρωποι στο παρελθόν; Είναι γεγονός πως μέσα από την ιστορία οι άνθρωποι εξελίχθηκαν, άλλαξαν νοοτροπίες, συμπεριφορές, πέρασαν από διάφορα κινήματα όπως το φεμινιστικό (τι σχέση μπορεί να έχει το φεμινιστικό?μεγάλη...) άλλαξαν τρόπο σκέψης, καλός η κακός έγιναν εξυπνότεροι.....

Προσωπικά η μοναξιά για μένα έχει 3 κατηγορίες. Μπορεί να σχετίζεται με:
A)την έλλειψη φίλων
Β)την έλλειψη συντρόφου
Γ)την εσωτερική μοναξιά

Στην πρώτη κατηγορία η μοναξιά οφείλεται στην ιδιοτελή φύση του ανθρώπου καθώς και στην έλλειψη διδαχής αξιών ( για παράδειγμα της φιλίας). Είναι γεγονός πως όλοι οι άνθρωποι αγαπούν πάνω από όλους τους εαυτούς τους, αλλά με μια μικρή διαφορα:
Υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι κοιτάνε ΜΟΝΟ το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι κοιτάνε φυσικά την προσωπική τους ευχαρίστηση ΑΛΛΑ με σεβασμό ΠΑΝΤΑ προς τον συνάνθρωπο.

Στην σημερινή εποχή όλοι τείνουμε να γίνουμε άνθρωποι της πρώτης κατηγορίας. Και να μην ανήκετε εκεί, θα μπείτε αν θέλετε να επιβιώσετε. Εξαιτίας της ιδιοτέλειας, της έλλειψης σεβασμού στον συνάνθρωπο, του υλισμού της εποχής και της φθοράς των αξιών ο άνθρωπος απομονώνεται.

Στην δεύτερη κατηγορία γίνεται αναφορά στην έλλειψη συντρόφου. Αυτή η ωραία ψευδαίσθηση στην οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Διανύουμε μια εποχή που οι άνθρωποι παύουν να πιστεύουν στο ρομαντισμό. Θεοποιούν την σεξουαλική πράξη αυτή καθ' αυτή μονο και αφήνουν πίσω άλλες αξίες όπως συντροφικότητα, σεβασμό, ειλικρίνεια, ενδιαφέρον για τα συναισθήματα του συντρόφου τους.

Δυστυχώς με το sex μόνο ο άνθρωπος δεν νιώθει πλήρης. Νιώθει ένα κενό, πως δεν έχει γνωρίσει άτομα να τον καταλαβαίνουν, να τον νοιάζονται πραγματικά. Τι συνετέλεσε σε αυτή την αλλαγή; Τι άλλαξε στις σχέσεις των ανθρώπων; Λίγο η κακή συμπεριφορά των ανδρών προς τις γυναίκες στο παρελθόν, λίγο το γεγονός ότι οι γυναίκες σήμερα έχουν φτάσει στο άλλο άκρο και πάλι ο υλισμός της εποχής και η φθορά της αξίας της οικογένειας. Είναι σαφές πως όταν ένα παιδί δει τους ΓΟΝΕΙΣ του να παίρνουν διαζύγιο, δεν θα του είναι τόσο δύσκολο να το κάνει και το ίδιο αργότερα. Οι γυναίκες πάλι εκεί που έπρεπε να διεκδικήσουν πέντε πράγματα από τους άνδρες 10 χρονια πριν, διεκδίκησαν 10 με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στους άνδρες αλλά και στον εαυτό τους. Πολλές γυναίκες τις μέσης ηλικίας είναι χωρισμένες με παιδιά. Αναγκάζονται να μεγαλώσουν μόνες τους ένα παιδί, άθλος κατά εμέ, και πάλι δεν το κάνουν σωστά, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη ενός παιδιού είναι η ύπαρξη του πατρικού και μητρικού προτύπου.

Τελευταία περίπτωση είναι η εσωτερική μοναξιά. Ορισμένοι θεωρούν πως οφείλεται σε χαμηλή αυτοπεποίθηση, άλλοι σε καταστάσεις που σημάδεψαν κάποιον κατά την παιδική ηλικία. Φυσικά είναι υποσυνείδητες καταστάσεις και σκέψεις του καθενός που οδηγούν σε αυτήν τη μορφή. Σε αυτήν την περίπτωση,που είναι και η χειρότερη μορφή μοναξιάς αφού ούτε νέα άτομα ,ούτε νέες σχέσεις μπορούν να το απαλύνουν. Είναι θέμα του καθενός του πως μπορεί να το ξεπεράσει αυτό. Δεν είναι εύκολο. Πολλοί συστήνουν αναζήτηση βοηθειας αφού είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ίσως αυτή η μοναξιά ξεπερνιέται ύστερα από καλή γνώση και <> με τον εαυτό μας.

  • Μοναξιά, Η μεγαλύτερη μάστιγα του 21ου αιώνα. Όλοι την έχουν νιώσει,άλλοι λίγο άλλοι πολλοί. Δυστυχώς όμως,στην τελική, όλοι μας μόνοι μας γεννιόμαστε και μόνοι μας πεθαίνουμε και τίποτα δεν το αλλάζει αυτό

3 σχόλια:

  1. Η μοναξιά είναι το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να αισθανθεί κάποιος ιδιαίτερα στις μέρες μας όπως αναφέρεται στο άρθρο.Είναι σημαντικό μέσα από τις σχέσεις σου να νιώθεις "γεμάτος" και να πιστεύεις ότι κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά.Τυχερός και ικανός αυτός που έχει πραγματικούς φίλους.Τυχερός γιατί όλες οι γνωριμίες στην ζωή είναι θέμα συμπτώσεων κ ικανός γιατί τίποτα στην ζωή δεν πιστεύω ότι χαρίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "A solidão desola-me; a companhia oprime-me."

    Bernardo Soares (Fernando Pessoa)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Οσους περισσότερους ανθρώπους γνωρίζω, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αγάπη μου προς τα σκυλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 



Blogger Theme distributed by FREE Templates 4U